Šumska ili domaća?

Koje jagode više volite? Šumske ili gajene?

Ja glasam za šumske! Šumska jagoda, Fragaria vesca, biljka iz porodice ruža, Rosaceae, je poznata ljudima od davnina. Prirodno je rasprostranjena na severnoj hemisferi, a u današnje vreme je preneta i u druga područja.

Šumska jagoda se može naći u celoj Srbiji, najčešće na obodu šuma, na proplancima. Plodovi počinju da sazrevaju već u maju, a vreme sazrevanja zavisi od temperature. Na većoj nadmorskoj visini se mogu naći zrele jagode i u avgustu, u vreme kada ih u ravnici odavno više nema.

Plodovi šumske jagode jesu sitniji od gajene, ali su ukusniji i predivnog mirisa. Još nešto – sazreli su bez upotrebe hemikalija (veštačkog đubriva, pesticida), naročito kada ih uporedimo sa prvim, krupnim, kao nacrtanim,  jagodama iz plastenika. Zato, krenite u prirodu, u potragu za šumskim jagodama. Ako ih i ne nađete, bar ste proveli dan na čistom vazduhu.

 

 

Jagoda ima zbirni plod koji čine sitne orašice poređane po površini kupaste cvetne lože.

Plod jagode sadrži oko 10% šećera, 1% limunske i vinske kiseline, pektine i druge sastojke (Izvor: dr Jovan Tucakov, Lečenje biljem).

Nadam se da ste, pored svežih, imali priliku da okusite i slatko od divljih jagoda. To treba probati!

Samo da znate, nije svaka jagoda koju nađete u prirodi šumska jagoda. U Srbiji rastu još dve vrste divljih jagoda: pucavica, Fragaria viridis i kitnjača, Fragaria moschata. Njihovi plodovi su sitniji i teže se odvajaju od drške. Nije ni važno koju ste vrstu ubrali, važno je da je zrela i ukusna 🙂

 

 

6 thoughts on “Šumska ili domaća?

  1. Naravno! Uvek mi je neprijatno kada mi nude slatko od šumskih jagoda. Red je da se uzme samo jedna kašičica, a ja bih mogla celu teglicu da smažem 😦

  2. Нисам имала прилике да пробам слатко од шумских јагода али сам јела свеже шумске јагоде. Брала сам их као дете на Фрушкој гори, мирис је толико јак и раскошан да домаће јагоде делију врло скромно ( које ја као и смрзнуте и сушене обожавам).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s