Otac transfuzije

Karl Landstainer  (1868 – 1943)

Karl Landštajner je otkrio krvne grupe (1900), a sa Aleksandrom Vinerom i rezus faktor (Rh faktor) 1937. godine. Njihova otkrića su omogućila bezbednu transfuziju krvi i spasila živote miliona ljudi. O ranijim pokušajima transfuzije možete pročitati na blogu:  http://petarpoznic.wordpress.com/2012/03/29/istorija-transfuzije-krvi/ Reći ću vam samo – srećni smo što živimo u današnje vreme!

Da se vratimo našem naučniku. Dobio je Nobelovu nagradu za medicinu 1930. godine.

Ali to nije sve! Karl Landštajner je, sa dvojicom kolega, otkrio polio virus (1908). Polio virus izaziva dečju paralizu, oboljenje koje je zahvaljujući redovnoj vakcinaciji dece, danas retko u svetu.

Zanimljivosti o krvnim grupama:

Nisu sve krvne grupe ljudi nastale u isto vreme! Najstarija krvna grupa je O, a najmlađa je AB, smatra se da postoji tek oko 1000 godina! Učestalost krvnih grupa je različita kod stanovnika različitih kontinenata, pa i naroda. Naravno, sa pojačanim migracijama stanovništva dolazi i do menjanja učestalosti. Ako vas interesuje, evo učestalosti krvnih grupa u Srbiji (podatak sa sajta Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, Novi Sad):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rečnik

Transfuzija (lat. transfudere – preliti) je prenošenje krvi i njenih produkata iz krvnog sistema jedne u krvni sistem druge osobe. Transfuzija ne znači uvek davanje kompletne krvi pacijentu, nekada su to samo crvena krvna zrnca (eritrociti), samo bela krvna zrnca (leukociti), krvne pločice (trombociti) ili krvna plazma.

3 thoughts on “Otac transfuzije

  1. Dete mi je juce izaslo iz bolnice, tamo je primao transfuziju, ali samo krvne plocice.Imao je tesku infekciju koja je dovela do razaranja krvnih plocica. Hvala ovoj gospodi gore!!!

  2. Podaci o zastupljenosti krvnih grupa koji su ovde prikazani ne odnose se na celu Srbiju već na ono stoje prikupio ZZTKV. Tako piše u tekstu a tako piše i na njihovom sajtu transfuzija.org.rs. za celu Srbiju podaci se mogu videti na sajtu budidavalackrvi.com

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s