Slavuj

Postoje dve vrste slavuja u Evropi: mali slavuj, Luscinia megarhynchos i veliki slavuj, Luscinia luscinia. Obe vrste su selice, a samo mali slavuj se gnezdi kod nas.

slavuj

 

Slavuj se teško može videti. Gnezda su dobro zaklonjena od pogleda, u gustom žbunju. Ali zato ga možete čuti. Slavuji pevaju i danju i noću, ali se noću, kada druge ptice zaćute, bolje čuje. Ne znam da li je svestan lepote svoje pesme, ali pogledajte kako ponosno stoji dok peva. Pevaju mužjaci slavuja i tako privlače ženke.

 

 

Verujem da svi prepoznaju pesmu slavuja. Ali, kako oni znaju tu pesmu? Naučnici su, naravno, istraživali taj fenomen. Ispostavilo se da ptići ptica pevačica  „brbljaju“ dok su mladunci. Pravo pevanje ptice uče! Pošto ne umeju da čitaju note 🙂 melodiju uče slušajući jedinke svoje vrste. Ako se mladunac izdvoji od samog izleganja iz jajeta, nikada ne čuje jedinke iste vrste, on neće moći da peva ni kada odraste. Pošto odrasli slavuji prestaju da pevaju posle perioda svijanja gnezda, mladi uče da pevaju tek sledećeg proleća! Utvrđeno je da slavuji u gradu pevaju glasnije od onih koji su u šumi, verovatno da bi nadjačali gradsku buku.

 

 

 

 

One thought on “Slavuj

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s