Svraka

Svraka je lepa ptica interesantnog stručnog naziva – Pica pica  (čita se pika pika).

Davno, još u prošlom veku, sam se usudila da pitam moje učenike kako se zove ta ptica. Odgovori su bili: gavran, vrana, neka grabljivica, a tek po neko je znao da je svraka. Od tada se trudim da svaku generaciju učenika naučim da prepozna najčešće vrste ptica u gradu.

Pretpostavljam da svraku često viđate, dobro je prilagođena urbanim uslovima, a u prirodi naseljava poluotvorena staništa. Svraku možete videti u letu ili u „šetnji“, u stvari, uvek je u potrazi za hranom. Hrani se insektima i njihovim larvama, sitnim sisarima, jede i plodove biljaka, semenje… Interesantno je da, kada ima hrane u izobilju, ptica višak dobro sakriva i nepogrešivo ga kasnije nalazi. Napada ptiće drugih vrsta, a za krađu jaja je specijalista. Ipak, lopov se najviše plaši lopova. Svraka pravi gnezdo sa „krovom“, svoja jaja dobro sakriva.

 

 

 

 

 

 

Izgleda da svrake umeju da budu i „bezobrazne“. Prosto mi bi žao lisice! 🙂

Svraka spada u porodicu Corvidae (vrane), a u red ptica pevačica. Ne može se pohvaliti glasom, ali može inteligencijom. Mnogi eksperimenti su pokazali da svrake spadaju među pametnije ptice, da su sposobne da pamte, čak i prepoznaju svoj odraz u ogledalu (što mnoge životinje ne mogu).

Pogledajte!

Svrake privlače sjajni predmeti (kao i druge ptice iz iste porodice), pa se u njihovim gnezdima može naći i parče stakla, sjajni parčići metala, pa čak i predmeti od zlata. Pravi lopovi!

Na ovom snimku naš junak demonstrira koliko se dobro prilagodio uslovima života u urbanoj sredini.

 

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s