Rusa

Često biljke imaju više narodnih imena.

Rusa, rosopas, žuta trava, zmijino mleko, lastina trava, lišajnica… sva ta imena se odnose na Chelidonium majus, biljku iz porodice makova. Eto očiglednog razloga zašto nauka koristi stručne nazive. Ko bi se snašao u mnoštvu narodnih naziva?

Da se vratimo na rusu. Chelidon (gr) = lasta, lastavica, a majus nam kaže kada cveta. Cveta već od aprila, a u maju je možete videti u punom cvetu. Gde? Svuda, u gradu, na obodu šume, parka, na neobrađenim površinama…

Cela biljka sadrži sok narandžaste boje. Ako ste već pomislili kako ćete moći da bojite uskršnja jaja tim sokom, nemojte! Cela biljka, pa i sok, sadrži razne alkaloide. Zbog toga je lekovita, ali i otrovna. Rusa se koristi za lečenje raznih bolesti, od bolesti jetre, bubrega, pa (u novije vreme) do tumora. Naravno, pošto sadrži otrovne supstance, upotreba mora biti pod kontrolom lekara.

Najpoznatija je upotreba za lečenje bradavica. Bradavice se mažu narandžastim sokom, pa pocrne i otpadaju – podatak je iz literature, nisam imala bradavice, pa ni  priliku da je koristim 🙂 Ako imate potrebu da je koristite, prvo se poavetujte sa lekarom.

Biljka je poreklom iz Evrope i Azije, a introdukovana je u Severnu Ameriku.

Rečnik:

Alkaloidi – supstance koje proizvode biljke. Uglavnom su otrovni. Ali, znate već onu staru, otrov može biti i lek (u tačno određenim količinama), kao što i lek u velikim dozama može biti otrov.

Tumor – skup ćelija koje imaju težnju da se brzo dele, razmnožavaju, pa dolazi do nepravilnog bujanja tkiva.

Introdukcija – unošenje vrste, od strane čoveka, na područje gde je pre nije bilo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s